• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~6 minuten

Clean, strak en modern: het leggen van een vloer zonder plint. Flauw van altijd maar weer hetzelfde en wil je een keer iets anders proberen? En ben jij niet zo fan van plakplinten of hoge muurplinten als de afwerking van een vloer? Top dat je dan bij deze blog bent uitgekomen! We vertellen je over een andere afwerkmethode van plak PVC vloeren. Wacht nog even met het maken van je definitieve keuze voor het afwerken van een vloer. Na het lezen van deze blog weet je namelijk of het mogelijk is om een PVC vloer zonder plint te leggen.

Een vloer zonder plint

Floer-Walvisgraat-PVC-vloer-Cetus-Creme-interieur
Floer Walvisgraat PVC – Cetus Creme

Kan dat eigenlijk wel? Een vloer zonder plint plaatsen? Ja, dat kan! Het ligt echter wel aan het type vloer die je kiest. Bij het leggen van een vloer moet er altijd rekening gehouden worden met de werking van de vloer. Dat betekent dat de vloer niet strak tegen de muur aangelegd kan worden zodat de vloer nadat deze gelegd is, nog ruimte heeft om te bewegen. De gouden regel? We raden het aan om altijd minimaal de dikte van de vloerpanelen aan te houden als tussen ruimte. Zo heeft de vloer altijd voldoende bewegingsruimte. Hierdoor is het niet mogelijk om een eiken parket of laminaat vloer zonder plinten te plaatsen.

PVC vloer zonder plinten leggen

Een PVC vloer zonder plint leggen is namelijk mogelijk! Al ligt het wel een beetje aan het type PVC vloer die je kiest. Er zit namelijk een verschil in de afwerking van click PVC en plak PVC vloeren. Heb je een Click PVC vloer? Dan raden we je wel aan om een plint te gebruiken voor het afwerken van de vloer, dit komt door de ruimte die er tussen de vloer en de muur in moet zitten. Bij lijm PVC vloeren is het daarentegen wel mogelijk om de vloer te leggen zonder muurplinten! Dit komt omdat een PVC plak vloer een dikte heeft van maar 0,25 cm en er daardoor een minimale ruimte tussen de vloer en de muur in overblijft! Het mooie aan een vloer zonder plinten is dat de vloer naadloos overloopt in de wand. Een Click PVC vloer zonder plint is een beetje zoals een auto met vierkante wielen. Het gaat wel, maar het is niet erg praktisch.

Wat is plak PVC?

Wat is een plak PVC vloer? PVC vloeren liggen verlijmd op de ondervloer en zijn niet voorzien van een klik verbinding. De ondergrond moet je bij deze vloeren altijd eerst egaliseren voor het plakken van een PVC vloer kan beginnen. Als de ondergrond niet egaal is dan kan dit namelijk voor oneffenheden in de vloer zorgen. Zodra de ondergrond geëgaliseerd is kunnen de vloerdelen acclimatiseren in de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden.

Het leggen van plak PVC

Zodra de ondervloer is geëgaliseerd en de tijd heeft gehad om te acclimatiseren, kan de plak PVC vloer gelegd worden. De vloer kan op dezelfde manier gelegd worden als wanneer er gebruik gemaakt wordt van plinten. Het is in dit geval belangrijk om de vloer strak tegen de muur te leggen om zo een naadloos effect te creëren. Houd hierbij rekening dat er wel een afstand tussen de plak vloer en de muur blijft, deze afstand moet net zo groot zijn als de dikte van de PVC plank. Mocht je dit nog willen dichten, dan is het mogelijk om hiervoor een transparante kit te gebruiken. Zo dicht je de afstand tussen bijvoorbeeld jouw breed PVC vloer en de muur.

De stappen op een rijtje

  1. Zorg voor een egale ondergrond
  2. Laat de vloerdelen acclimatiseren
  3. Begin met het leggen van de vloer
  4. Leg de vloer strak tegen de muur
  5. Eventueel afkitten van de afstand tussen de vloer en muur

PVC vloer met plint

Floer-Walvisgraat-PVC-vloer-Orka-Onbehandeld-band-en-bies-plint
Floer Walvisgraat PVC vloer – Orka Onbehandeld

Voor alle PVC vloeren zijn bijpassende plakplinten te krijgen. De plinten zijn voorzien van een handige plakstrip, waardoor ze zelfklevend en zeer eenvoudig te bevestigen zijn. Zoals eerder vermeld raden we bij onder andere het Tegel Click PVC wel aan om plinten te gebruiken, aangezien deze vloeren niet naadloos gelegd kunnen worden. De plinten dienen ervoor om de ruimte tussen de vloer en de wand op te vullen. Dit zal er uiteindelijk ook mooier uitzien. Je kunt ook ervoor kiezen om een plint te nemen in dezelfde kleur van de vloer. Maar het is ook mogelijk om een plint in de kleur van de muur of een hoge muurplint in het wit of zwart te kiezen.

Plinten hebben de kracht om je vloer een extra vleugje schoonheid te geven. Heb je ooit overwogen om iets volledig anders te proberen? Patroon PVC vloeren, zoals Visgraat PVC en Walvisgraat PVC, kunnen namelijk worden gelegd met behulp van een decoratieve band en bies, waardoor je interieur een vleugje luxe krijgt. Deze afwerking was vroeger een teken van welvaart in klassieke herenhuizen. Voor zowel Walvisgraat als Visgraat PVC vloeren zijn bijpassende decoratieve banden beschikbaar die naadloos aansluiten op de vloerdelen. Benieuwd naar de diverse mogelijkheden voor het creëren van een Visgraat PVC vloer met band en bies in jouw ruimte? Aarzel niet om je dealer te raadplegen voor meer informatie over de beschikbare opties.

Floer-Landhuis-Laminaat-Onbehandelde-Eik-interieur-vloer-doorlopend-patroon-extra-breed-laminaat-vloer-vloeren-extra-brede-laminaat-vloer-pvc-vloer-leggen-zonder-plint
Floer Landhuis Laminaat – Onbehandelde Eik

Laminaat zonder plinten

Wil je graag een laminaat vloer zonder plinten leggen? Dit is helaas niet mogelijk. Laminaat vloeren kunnen net zoals klik PVC niet strak tegen de muur gelegd worden en moeten daarom voorzien worden van een plint voor een mooie look. Dit is mogelijk door het gebruik van plakplinten, muurplinten of wit gegronde MDF plinten. Alles willen weten over randafwerking? Bekijk dan alle mogelijkheden van de afwerking van een vloer.

Heb je liever wel een vloer met plinten? Dan heb je een ruime keuze! Alle houten vloeren zoals het Eiken Visgraat Parket kunnen afgewerkt worden met hoge muurplinten. Liever een onderhoudsvrije en 100% waterbestendige visgraat vloer? Bekijk dan eens het Visgraat Click PVC assortiment.

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen