Iedere type vloer heeft een specifieke opbouw, zo ook een laminaatvloer! Je hebt vast wel eens gehoord of gelezen dat laminaat vloeren uit meerdere lagen bestaat. Ben jij benieuwd naar de opbouw van jouw favoriete laminaatvloer of wil je weten wat het is? Floer to the rescue! In deze blog lees jij er alles over en ontdek je meer over de opbouw van een laminaat plank.
Wat is laminaat?
Laminaat vloeren werden in de jaren ’70 bedacht als hét alternatief voor eiken parket vloeren. Een aantal decennia later werd er een klik verbinding toegevoegd aan de vloer en dit zorgde ervoor dat laminaat bekend kwam te staan als dé doe-het-zelf vloer. Dit omdat het door de klik verbinding een stuk eenvoudiger te leggen werd in vergelijking met eiken houten vloeren. Als we weer een aantal decennia verder kijken dan komen we uit bij de hedendaagse laminaat vloer die voorzien is van een handige klik verbinding en luxe V-groef. Met het Visgraat Laminaat is er zelfs een laminaat alternatief voor het populaire eiken Visgraat Parket. Combineer dit met de onderhoudsvriendelijkheid van de vloeren en je hebt een product dat niet weg te denken is uit huiskamers over de hele wereld.
Floer met klik verbinding?
Naast laminaat vloeren kun je ook voor het Click PVC kiezen als je graag een vloer met klik verbinding wilt. Het wil nog wel eens voorkomen dat een PVC vloer per ongeluk verward wordt met een laminaat vloer. De vloeren uit de Visgraat Click PVC collectie zijn namelijk erg stabiele visgraat vloeren met een soortgelijke klik verbinding als bijvoorbeeld die van een breed laminaat vloer. Deze klik verbinding wekt het idee dat een PVC vloer hetzelfde is als een laminaat vloer en zo ontstaat de term PVC laminaat vloeren. Houd er dus rekening mee dat deze soorten vloeren twee verschillende producten zijn met verschillende eigenschappen! Weet jij nog niet of je een laminaatvloer of een klik PVC vloer moet kiezen? Bestel gratis de Floer catalogus en neem de tijd om jouw favoriet uit te kiezen!
De opbouw van een laminaat vloer
Waaruit bestaat de opbouw van een laminaat vloer?
- De toplaag van een laminaat vloer
- Decorlaag
- HDF draagplaat
- Onderlaag
1. De toplaag van een laminaat plank
De transparante toplaag van een laminaatplank is voorzien van een laag melaminehars. Deze hars zorgt ervoor dat de bovenste laag van de plank zijn slijtvaste eigenschap krijgt en waterproof is. De toplaag speelt daarom een belangrijke rol in welke gebruiksklasse de laminaat planken uiteindelijk toegekend krijgen. Melamine zorgt tevens voor extra stevigheid in de laminaatvloeren en draagt dus bij aan de stabiliteit van de plank. In de toplaag van het laminaat is een levensechte houten structuur verwerkt die ervoor zorgt dat het Floer laminaat niet te onderscheiden is van eiken houten vloeren. Deze levensechte structuur heet ‘Register Embossing’ en creëert samen met de decorlaag van de plank een realistisch design.
De realistische ‘Register Embossing’ is terug te vinden in verschillende vloeren. Net als bij laminaat vloeren zijn een aantal breed PVC vloeren uit de Bossen PVC vloeren collectie voorzien van deze structuur. Wil je dus graag een realistisch houten design? Dan hoef je niet per se voor een eiken of laminaat vloer te kiezen, maar behoren PVC vloeren ook tot de mogelijkheden. Genoeg keuze dus!
2. De decorlaag
Onder de toplaag van de laminaatplank zit een laag die we de decorlaag noemen. Waarom heet deze laag de decorlaag? Dat is eigenlijk om dat deze laag alleen dient voor het uiterlijk van de plank. Deze laag is niets meer dan een foto van een bepaald design dat vervolgens op de plank is geprint. Een foto? Jep! Je zou dus in praktijk een laminaatvloer kunnen laten maken met hierop een foto van je hond of kat. Het nadeel is wel dat het laminaat gemaakt wordt in minimale oplages en waarschijnlijk niet heel veel mensen zitten te wachten op een foto van jouw hond of kat.
Het grote voordeel dat deze prints met zich meebrengen is dat er veel verschillende designs gecreëerd kunnen worden. Dit maakt het mogelijk dat bijvoorbeeld het Sloophout Laminaat een unieke vintage & retro look krijgt. Hiernaast zijn de designs precies op maat gemaakt voor iedere laminaatvloer waardoor een design als bij een laminaat visgraat vloer prachtig naar voren komt.
3. De HDF draagplaat
De draagplaat is het onderdeel dat de grootste rol speelt bij het verkrijgen van stevigheid en wordt ook wel de ‘kern’ van de plank genoemd. Dit onderdeel is namelijk een HDF plaat die bestaat uit een grote hoeveelheid samengeperste houtvezels. HDF staat voor ‘High Density Fibreboard’ en als je dit vertaalt krijg je ‘vezelplaat met hoge dichtheid’. Echt waar! Kijk zelf maar in Google Translate. Deze dichtheid zit tussen de 700 en 800 kg per m³ waardoor een zeer sterke draagplaat gegarandeerd kan worden. Zou je voor een MDF kern kiezen dan zijn er minder houtvezels aanwezig en krijg je automatisch een minder sterke draagplaat. Om deze reden zijn Floer laminaatplanken voorzien van een HDF kern.
4. De onderlaag
De onderste laag van de laminaatplank bestaat net als de bovenste laag uit melaminehars. Dit gedeelte van de plank dienst als bescherming van de kern en zorgt daarnaast voor een stukje isolatie. De onderlaag zorgt er tevens voor dat de HDF plaat niet in contact komt met jouw ondervloer zodat hij niet beschadigt. Wil je weten welke ondervloer bij laminaat vloer je nodig hebt? De juiste ondervloer kiezen is erg belangrijk voor het behouden van de kwaliteit van de vloer. Laat je dus goed adviseren!
Liever een PVC vloer?
Wil je graag een lijm PVC vloer zonder klik verbinding? Het Visgraat PVC is voorzien van register embossing houtstructuur en zo veilig als kinderspeelgoed! Wil je meer weten over de 100% schone PVC vloeren? Ontdek de keurmerken bij Floer! Liever een Visgraat PVC vloer, maar wil je graag een iets grotere plank? In de Walvisgraat PVC vloeren collectie vind je extra brede XL visgraat PVC vloeren met een natuurgetrouw eiken design. Wil je graag weten hoe een Floer bij jou thuis staat? Bestel een proefstaal en ontdek het! Zo ontdek je direct of de PVC tegels die je op het oog hebt passen in jouw interieur, kan je de opbouw van laminaat dichtbij bekijken en ervaar je de betonlook click PVC tegels. Of breng een bezoek aan jouw dichtstbijzijnde Floer dealer!