Warme voetjes tijdens deze winterse dagen? Heerlijk natuurlijk. Vloerverwarming kan dé uitkomst bieden. Maar welke vloer is geschikt voor vloerverwarming? Is een eiken parket vloer ook geschikt voor vloerverwarming? Deze keer in Floer blog leggen we uit hoe het zit, welke vloer geschikt is voor vloerverwarming en waarom.
Waarom kiezen voor vloerverwarming?
Vloerverwarming is niet alleen fijn voor je warme voetjes, maar ook voor je energierekening en interieur. De afgelopen jaren is vloerverwarming steeds populairder geworden. Dat komt onder andere doordat vloerverwarming je woning gelijkmatiger verwarmt dan bijvoorbeeld radiatoren. Dit heeft weer een positief effect op je energierekening. Een beetje geld investeren om uiteindelijk meer geld te besparen. Klinkt perfect toch? Maar een ander groot voordeel aan vloerverwarming is dat er geen zichtbare verwarming meer is. Geen radiatoren, buizen en dergelijke in jouw woning. Hierdoor is deze manier van het verwarmen van een woning ideaal te combineren met een mooi gestyled interieur.
Wist je dat?
Het is bewezen dat er minder kans op huisstofmijt is bij het gebruik van vloerverwarming. Er ontstaan geen stof ophopingen én de kans op schimmel in huis is lager. Hoe dit kan? Door vloerverwarming wordt je leefklimaat in huis stabieler. Niet alleen goed voor je energierekening of je interieur, maar ook je gezondheid dus!
Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming?
Het is vrij logisch, de perfecte vloer voor vloerverwarming is er één met een lage warmteweerstand. Dit betekent namelijk dat een vloer de warmte goed door kan laten. Als de warmteweerstand hoog is, duurt het langer om je woning op te warmen en is de vloer minder geschikt om bij vloerverwarming te gebruiken. In principe zijn alle vloeren van Floer geschikt om te gebruiken bij vloerverwarming. Laminaat en PVC vloeren zijn erg geschikt maar ook onze parket vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Een houten vloer en vloerverwarming, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Hout is van nature niet de perfecte warmtegeleider, maar het is zeker mogelijk!
Een parketvloer geschikt voor vloerverwarming?
In onze Floer fabriek in Noord Nederland worden onze parketvloeren geproduceerd. Daar zijn we erg trots op en hierdoor weten we precies waarom een houten vloer geschikt kan zijn voor vloerverwarming. Het verhaal is een beetje technisch maar hier komt het:
Parketplanken hebben een speciale plank opbouw: de planken hebben een meerlaagse multiplex onderlaag waarop de eiken toplaag wordt verlijmd. Deze opbouw zorgt dat de verschillende houtlagen bij temperatuurverschillen tegen elkaar in werken waardoor de plank stabiel blijft. Het is voor een houten vloer erg belangrijk dat de temperatuur en de luchtvochtigheid zo min mogelijk schommelen (18-20 graden en 45%-65% luchtvochtigheid). Daarnaast is het bij parket belangrijk om te letten op de dikte van de plank zodat er zo min mogelijk warmteverlies ontstaat. Bij rechte lamel parket vloeren is de dikte 1,2 cm en de eiken visgraat parket vloeren hebben een dikte van 1,6 cm. Bij de dikte van 1,2 cm is er nog wat speling over maar de dikte van 1,6 cm gaat al snel naar de hoogst toegestane warmteweerstand.
Simpel gezegd: een eiken houten vloer kan met vloerverwarming gecombineerd worden maar zorg voor geen (grote) schommelingen in de temperatuur! Door het stabiel te houden krijg je een aangenaam leefklimaat en kan je genieten van jouw eiken parket vloer én vloerverwarming.
Hybride Hout en vloerverwarming – een goede combinatie?
Niet alleen parket vloeren zijn geschikt om te combineren met vloerverwarming, maar Hybride Hout ook! Deze revolutionaire vloeren zijn op een bepaalde manier ontwikkeld zodat ze voldoen aan de moderne eisen die consumenten stellen. Klanten zien graag een houten vloer die moet voldoen aan een bepaalde krasvastheid, drukvastheid en waterbestendigheid. Waar traditioneel parket niet tegen water kan, kan een Hybride vloer maar liefst 24 uur tegen plasvorming! Daarnaast heeft het Hybride Hout een lage warmteweerstand – slechts 0,07 m²K/W heeft. Met een Hybride Houten vloer zul je veel sneller de voordelen van je vloerverwarming ervaren dan met een eiken parketvloer!
Dus waar moet je op letten bij het aanschaffen van een vloer als je vloerverwarming kiest?
Het belangrijkste is de warmteweerstand.
Laminaat en vloerverwarming
Kies je toch niet voor een echte eiken houten vloer maar wil je er wel één die er veel op lijkt? Dan raden we een Floer aan uit één van onze laminaat collecties. Er zijn diverse laminaat vloeren die niet te onderscheiden zijn van een echte houten vloer, een voelbare houtstructuur hebben en zeer geschikt zijn voor vloerverwarming. Bij laminaat is het belangrijk om te letten op onderstaand icoon. Dit staat op de verpakking van het laminaat en toont namelijk aan dat de vloer geschikt is voor vloerverwarming. Bij Floer zijn alle laminaatvloeren goed te combineren met vloerverwarming.
Bij laminaatvloeren speelt de dikte van een plank een belangrijke rol. Hoe dikker de vloer, hoe langer het duurt voordat de warmte er door komt. Extra dik laminaat (van bijvoorbeeld 12 mm) heeft ook een hogere warmteweerstand, alhoewel het zeker geschikt blijft voor vloerverwarming. Laminaatvloeren van 8 mm dik hebben een lagere warmteweerstand en zullen warmte sneller door laten. Grote temperatuurverschillen zijn ook voor laminaatvloeren niet goed! Het is daarom goed om de temperatuur in huis vrijwel stabiel te houden of geleidelijk aan te verlagen zodat er zo min mogelijk schommelingen zijn.
Kies je voor een laminaatvloer? Deze vloeren moeten altijd op een ondervloer gelegd worden. Wanneer de vloer gecombineerd wordt met vloerverwarming is het belangrijk om te letten op een ondervloer die daarvoor geschikt is. Click PVC vloeren worden net als laminaat zwevend gelegd. Kies altijd voor een ondervloer die op vloerverwarming gelegd kan worden. Plak PVC en parket vloeren worden verlijmd gelegd, hierdoor is er in de meeste gevallen geen ondervloer nodig.
PVC en vloerverwarming
Wil je het beste resultaat uit vloerverwarming halen? PVC is dan de perfecte keuze. PVC staat voor Polyvinylchloride en is een veel gebruikte kunststof. Deze vloeren hebben een uitermate dunne plank opbouw waardoor het de woning goed kan verwarmen. Doordat warmte goed geleid zorgt het voor een aangenaam warm klimaat in je woning. Bij Floer hebben alle PVC vloeren een minimale warmteweerstand van slechts 0,025 m2K/W. De maximale warmteweerstand van een vloer is 0,15 m2K/W. De PVC vloeren van Floer zijn dus perfect te combineren met vloerverwarming. Je vind onder andere Visgraat PVC, Walvisgraat PVC en PVC tegel terug in het assortiment.
Kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming en wil je geen extra radiatoren plaatsen in je woning? Dan raden we je aan om een vloer te kiezen met de laagste warmteweerstand. Of je nou kiest voor een eiken parket vloer, een laminaatvloer of een PVC vloer. Bij Floer zijn er genoeg vloeren geschikt voor vloerverwarming!
En de voetjes hoeven niet meer van de Floer, met die heerlijke vloerverwarming!
Bekijk hier de vloeren van Floer. LeesFoer is een nieuwe categorie in Floer blogs. Heb jij een vraag of weet jij een leuk onderwerp voor LeesFoer? Laat het ons weten! Wil je liever informatieve vloer video’s zien zoals alles over de verschillen tussen plak PVC en click PVC vloeren? Of wil je tips bij het kopen van een nieuwe vloer?